tisdag 23 oktober 2007

Livsfarlig utsikt


"Livsfarlig utsikt" - Nora Roberts

Reece Gilmore är den enda överlevande efter ett brutalt rån i Boston och nu är hon på väg västerut för att försöka lägga mardrömmar och panikattacker bakom sig. Hon slår sig ner i ett litet samhälle och tar jobb på en restaurang. När hon en dag vandrar uppe i bergen bevittnar hon genom kikaren ett mord. Polisen finkammar området men hittar inga spår överhuvudtaget. Och Reece verkar ju lite bräcklig, inte riktigt trovärdig.
Men Reece vet att det finns en mördare i trakten. Och någon gör allt för att få henne att ge sig iväg från stan...


~~~~~~~~~~~~
Betyg: 5 av 5


Jag kan inte hjälpa det men jag älskar Nora Roberts böcker. Jag sträckläser!
Den här boken är väldigt spännande och jag blev väldigt förtjust i bokens huvudperson.
Såklart är det kärlek med också men det vore ju inte Nora Roberts annars ;-)


~~~~~~~~~~~~


Bokfakta:
  • Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9789100113179

måndag 22 oktober 2007

En bit av mitt hjärta



"En bit av mitt hjärta" - Peter Robinson

Rockfestivalen i Brimleigh Woods sommaren 1969 är utan tvivel årets höjdpunkt för den lilla staden i nordvästra Yorkshire. Band som Led Zeppelin, Pink Floyd och Fleetwood Mac ska uppträda, för att inte tala om den lokala storheten Mad Hatters. Biljettförsäljningen har slagit rekord, vädret kunde inte ha varit bättre och stämningen är på topp. Men tillställningen får ett dystert slut: i en sovsäck hittas en ung kvinna, Linda Lofthouse brutalt knivhuggen till döds.

Kommissarie Stanley Chadwick får i uppgift att utreda mordet. Han är en tystlåten, konservativ polis som har föga till övers för den nya tidens idéer med skränig musik, långt hår och fri kärlek. Men ett brott har begåtts och den skyldige måste gripas - till varje pris. Dessutom har han en dotter i samma ålder som Linda och tanken på att något liknande skulle kunna hända henne är outhärdlig. Trots att tusentals människor funnits på plats verkar ingen ha sett eller hört någonting. Förhören leder ingenstans och inte förrän Chadwicks dotter Yvonne avslöjar att hon vet mer om händelsen än vad hon tidigare vågat säga lyckas man göra ett genombrott. En man grips och döms så småningom till flera års fängelse.

Tjugofem år senare får kriminalkommissarie Alan Banks i uppgift att utreda mordet på Nick Barber, en musikjournalist som höll på att skriva en artikelserie om Mad Hatters. Undersökningarna leder Banks tillbaka till år 1969 och snart visar sig hans eget fall ha kopplingar med mordet som skedde då. Nick Barber hade nämligen inte bara ett musikaliskt intresse av det som hände den där sommaren, han var även biologisk son till den mördade kvinnan Linda Lofthouse!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 3,5 av 5 :-)

Den är lite rörig i början eftersom författaren hoppar mellan dessa två händelser som boken bygger på. Det tog tid innan jag kom in i den och lärde mig vilka karaktärer som hörde till vilken tidsperiod. Men han skriver bra och den är riktigt spännande och har en oväntad mördare.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Bokfakta:

  • Bokförlag: Minataur
  • Utgivningsår: 2006
  • ISBN: 9789185283330

måndag 8 oktober 2007

Den döende dandyn


"Den döende dandyn" - Mari Jungstedt


En vinterkall söndagsmorgon hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad, upphängd till allmän beskådan i en av Visbys ringmurs portar. Bara några timmar tidigare hade han arrangerat en framgångsrik vernissage i sitt galleri där en ny litauisk konstnär presenterats för den gotländska publiken.
Polisutredningen visar att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv: galleriet, hustrun sedan tjugo år, bostaden, Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott.
En våghalsig tavelstöld - Nils Dardels berömda målning "Den döende dandyn" försvinner från konstmuseet Waldemarsudde - blottlägger tydliga samband mellan mordet på den gotländske galleristen och Stockholms konstvärld.
Visbypolisens kommissarie Anders Knutas leder mördarjakten samtidigt som TV-reportern Johan Berg på egen hand söker sanningen.
I de eleganta konstsalongerna rör sig en mördare - oberäknelig och närmare än någon kan ana.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betyg: 5 av 5
Kan inte bli så mycket bättre. Otroligt spännande och en riktigt sträckläsare!
Mari Jungstedt är väldigt bra på skriva och jag ser fram emot nästa...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bokfakta:

  • Bokförlag: Månpocket
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9789170014987
  •