måndag 26 november 2007

Tatuerad torso



Tatuerad torso - Helene Tursten

En svårt sargad kropp hittas på en strand nära Göteborg. Den enda ledtråden är en säregen tatuering på offrets kropp. Snart dyker flera lik upp, och alla bär de mördarens signatur - de är strypta, misshandlade och styckade på ett närmast rituellt sätt. Morden tycks dessutom ha en obehaglig tendens att inträffa i närheten av Irene och hon börja undra om hon själv står på mördarens lista.

~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 5 av 5

Otroligt spännande och grym bok. Inget för dig som är kräsmagad! Författaren skriver väldigt inlevelsefullt och det är inga som helst problem med att "se" vad som händer i boken. Riktigt riktigt bra!

~~~~~~~~~~~~~~

Bokfakta:

  • Bokförlag: Alfabeta
  • Utgivningsår: 2000
  • ISBN: 9187894947

söndag 18 november 2007

En förlorad sommar


En förlorad sommar - Stuart Harrison
En landsortsidyll där alla känner varandra, där lojalitet betyder allt, där ett brutalt mord är otänkbart ...
Adam Turner är en välkänd undersökande journalist som inte ryggar för svåra uppdrag.
Men när han ombeds skriva om en bilolycka, ett misstänkt brott, i sina gamla hemtrakter tvekar han.
För många år sedan försvann en zigenarflicka spårlöst där. Adam hade skäl att misstänka sin bästa kompis men höll inne med vad han visste.
Nu återvänder han för första gången till den lilla staden. Både kompisen och Adams förra flickvän bor kvar och är numera gifta med varandra - vilket frammanar en farlig stämning då gamla känslor åter blossar upp ...
Medan Adam undersöker bilolyckan börjar han också nysta i det förflutnas hemligheter, ibland korsar sig spåren på ett oroväckande vis ...
Två misstänka våldsbrott, en vänskap med mörka underströmmar och ett triangeldrama med oviss utgång
~~~~~~~~~~~~
Betyg: 3 av 5
Ganska spännande men tidvis seg och det känns som om författaren har svårt att "komma till skott". Den är inte lika bra som I de lugnaste vatten men ändå klart läsvärd.
~~~~~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Forum
  • Utgivningsår: 2004
  • ISBN: 9143011470

söndag 11 november 2007

I de lugnaste vatten



I de lugnaste vatten - Stuart Harrison

På den lilla ön St. George ska det snart hållas borgmästarval. Två kandidater har delat befolkningen i olika läger och utgången är mycket oviss.

En dag inträffar ett mystiskt försvinnande på ön. Fiskaren Bryan Roderick, en obehaglig bråkmakare, är plötsligt spårlöst borta. Misstankarna faller på den ena borgmästarkandidaten, den unga viljestarka Ella Young. När advokat Matt Jones börjar nysta i fallet finner han en märklig ovillighet hos folk att tala om det som hänt. Det gäller inte minst den kvinna han ska hjälpa och som han redan är smått förälskad i, den vackra Ella Young

~~~~~~~~~~

Betyg: 4 av 5

Fängslande natur och djurbeskrivningar (särskilt av späckhuggare som är ett av de vackraste djuren jag vet) och tillsammans med det en bra kriminalhistoria! Boken har några år på nacken, den kom ut 2000 men det är riktigt bra!

~~~~~~~~~~

Bokfakta

  • Bokförlag: Bokförlaget Forum
  • Utgivningsår: 2000
  • ISBN: 9137119826

måndag 5 november 2007

I minnenas tecken


"I minnenas tecken" - Reginald Hill
När kriminalinspektör Peter Pascoe beger sig till Thorton Lacey för en återförening med några gamla skolkamrater förväntar han sig en trevlig helg i minnenas tecken. Men verkligheten blir helt annorlunda. Tre av vännerna hittas brutalt mördade i den lilla stugan och den fjärde, Colin Hopkins, är spårlöst försvunnen.

Den lokala polisen misstänker genast att Hopkins ligger bakom de fruktansvärda dåden, men Pascoe är övertygad om att hans äldste vän omöjligt kan ha gjort någonting sådant. Tillsammans med sin blivande fru Ellie bestämmer han sig för att göra en del efterforskningar på egen hand.

Samtidigt håller kriminalkommissarie Andy Dalziel på att undersöka en rad olösta inbrott i västra Yorkshire. Och när ytterligare ett mord inträffar verkar det som om de två fallen på ett märkligt sätt har kopplingar till varandra. Frågan är bara om Peters strävan att rentvå sin gamle vän kanske gör honom blind för sanningen!
~~~~~~~~~~
Betyg: 4 av 5
En schysst kriminalroman med ett bra språk. Gick fort att läsa...
Hill har fått flera utmärkelser som deckarförfattare och dem tror jag nog att han har gjort sig förtjänt av.
~~~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Månpocket
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9170015112

lördag 3 november 2007

Svart som natten



"Svart som natten" av Ann Cleeves

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar framöver den ensamståendemamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön.

Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross. Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland.

Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden.

Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?

~~~~~~~~~~~~~~

Betyg: 3 av 5

Seg inledning men hon skriver bra och den hade inte det slut jag trodde :-) Sånt gillar jag ju. Den har fått utmärkelsen Bästa engelska deckare 2006, vilket jag nog inte instämmer i men smaken är ju som baken.

~~~~~~~~~~~~~~

Bokfakta:

  • Bokförlag: Albert Bonniers förlag
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9789100111601