söndag 23 mars 2008

Den enda lögnen



Den enda lögnen - Harlan Coben

Tjugo år har gått sedan den traumatiska sommaren då Paul Copelands syster försvann. Paul har lyckats förtränga det mesta och arbetar nu som framgångsrik chefsåklagare med en hårt mediebevakad och kontroversiell rättegång, samtidigt som han försöker balansera karriär och livet som ensamstående far.

Men när en mördad man visar sig ha kopplingar till Paul själv, faller hans tillvaro som ett korthus och han tvingas reda upp den härva av lögner och hemligheter som har förmörkat hans liv. Under rättegången har han skaffat sig en mäktig fiende, E J Jenrette, pappan till en av de åtalade. Denne har lovat att krossa Paul och alla han någonsin älskat om sonen blir dömd för mord.

Till sin hjälp har Paul den nitiska utredaren Loren Muse som inte viker undan för något, inte ens för det faktum att hennes närmaste chef kan vara inblandad i ett ouppklarat mordfall. Men för att få veta sanningen måste de hitta svaret på frågan: Vad hände egentligen den där natten för tjugo år sedan?

~~~~~
Betyg: 5 av 5

Grymt spännande från början till slut. Överraskningar, intriger och aningens kärlek.

~~~~~
Bokfakta:

  • Bokförlag: Månpocket
  • Utgivningsår: 2008
  • ISBN: 9170015740


Det tolfte kortet

Det tolfte kortet - Jeffery Deaver

Lincoln Rhyme och hans vackra assistent och älskarinna Amelia Sachs får ett riktigt sk "cold case" att lösa. Någon attackerar den unga skolflickan Geneva och spåren leder till en intetsägande man vid namn Thompson Boyd, som visar sig vara en ulv i fårakläder.
Något i hans förflutna har gjort honom till en okänslig dödsmaskin. Lincoln Rhyme och Amelia börjar misstänka att det hela har något att göra med den skoluppsats som Geneva håller på med och som handlar om en av hennes förfäder Charles, en svart medborgarrättskämpe.
Vad hände egentligen den natten 1868 då Charles blev arresterad?
Vad var det för hemligt möte han deltog i på Upper West Side på Manhattan.
Och framförallt: vad var det för hemlighet som plågade Charles varje vaken timme på dygnet?

~~~~~
Betyg: 4 av 5
Riktigt spännande och som vanligt välskrivet. Lite annorlunda då Rhyme inriktar sig med på bevisföringen än vad som är vanligt i kriminalromaner. Det enda som retar mig lite är de sammanställningar av bevis och personer som dyker upp med jämna mellanrum, det känns tjatigt och jag orkar inte ens läsa dem.

~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Norstedts
  • Utgivningsår: 2006
  • ISBN: 9113015273

fredag 21 mars 2008

torsdag 13 mars 2008

Boklistan 2008

Böcker jag läst hittills under 2008

1) Mina hemligheter - Sophie Kinsella
2) Bitterfittan - Maria Sveland
3) Snabba Cash - Jens Lapidus
4) Tyskungen - Camilla Läckberg
5) Rovdjuret - Patricia Cornwell
6) Sängläge - Sarah Bilston
7) I lagens limo - Michael Connelly
8) På slaget tolv - Nora Roberts
9) Tid att dö - Jeffery Deaver
10) Det goda värdskapet - Jan Gunnarsson & Olle Blohm
11) En sista bön - Richard Montanari
12) Vattenuret - Jim Kelly
13) Jenny S - Denise Rudberg
14) Dödläge - Sandra Brown

Dödläge

Dödläge - Sandra Brown

På väg i bil mot New Mexico för en välförtjänt semester sätter Tiel McCoy på bilstereon och lyssnar förstrött på nyheterna. Hon blir skakad när hon får höra radiorösten meddela att den ökände multimiljonären Russell Dendys 17-åriga dotter, Sabra, kidnappats.

Tiel ser sitt livs chans att göra ett bra reporterjobb. Får hon bara bevaka detta drama är hennes lycka som TV-journalist gjord. Tiel ringer sin chef och meddelar att hon är beredd att hoppa på jobbet. På vägen stannar Tiel till vid ett snabbköp i den lilla staden Rojo Flats. Framme vid kassan överraskas hon och de övriga kunderna av en ung man som under vapenhot förklarar att detta är ett rån, och att de alla är tagna som gisslan.

Situationen blir än mer dramatisk när Tiel känner igen rånarens sällskap. Den unga kvinnan vid han sida är ingen annan än den efterspanade Sabra Dendy och hon är höggravid! Dramat tar en annan vändning när Sabra en stund senare skriker av smärta och värkarbetet sätter igång.

~~~~~
Betyg: 1 av 5
Jag har läst andra böcker av Sandra Brown och gillat dem men den här är en besvikelse.
Språket är helt ok och den är välskriven men en hel bok (nästan) som utspelar sig på ett och samma ställe gör det hela långtråkigt. Dessutom är slutet alldeles för förutsägbart, till och med för mig ;-)

~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Damm förlag AB
  • Utgivningsår: 2005
  • ISBN: 9177157702

måndag 3 mars 2008

Jenny S



Jenny S - Denise Rudberg

Jenny lever lycklig med sin pojkvän och trivs med jobbet på banken i den lilla staden Habo utanför Jönköping. Efter en trasslig uppväxt har hon inte längre någon kontakt med sin mamma. Jocke och deras liv tillsammans är allt hon har.
När Jocke i ett brev lämnar Jenny och hon upptäcker att han dessutom har ett förhållande med hennes bästa vän rasar allt.
Hon blir tvungen att ta ett snabbt beslut. Inom några timmar har hon sagt upp sig, packat sina väskor och givit sig av till Stockholm, där hon inte känner någon förutom sin mamma.
Efter några sömnlösa veckor på ett nedgånget ungkarlshotell tar pengarna slut och hon måste ta itu med sitt liv. Hon får jobb som hundvakt åt grand danoisen Greta, vars ägare Per och Bo tar sig an Jenny och de blir bästa vänner.
Hon får återigen en fast punkt i tillvaron och livet leker.
Men så händer något som tvingar Jenny tillbaka till hemstaden och sitt gamla liv.

~~~~~~~
Betyg: 4 av 5
En sträckläsarbok :-) Jag är ju lite svag för den här sortens böcker även om man i stort sett glömt dem när man väl läst ut dem men det är avkopplande och roande att läsa.

~~~~~~~
Bokfakta
  • Bokförlag: Albert Bonnier Förlag
  • Utgivningsår: 2005
  • ISBN: 9100105619

Vattenuret


Vattenuret - Jim Kelly

Philip Dryden, journalist på landsortstidningen The Crow, har mest fått göra reportage om blomsterutställningar, guldbröllop och en eller annan bortsprungen hund.
Så när liket av en svårt misshandlad man hittas i bagageutrymmet på en övergiven bil, samtidigt som ett skelett återfinns i den gamla bykyrkan, får han äntligen något ordentligt att skriva om. De bägge dödsfallen visar sig snart ha flera gemensamma nämnare och ju djupare Philip gräver i historien desto märkligare ter den sig.
Dessutom inser han att händelserna har ett skrämmande samband med en personlig tragedi som drabbade honom för två år sedan.
Jakten på sanningen blir allt intensivare och svaren Philip finner tvingar honom att konfrontera både sin egen skuld - och en kallblodig, hänsynslös mördare.

~~~~~~
Betyg: 2 av 5
Seeeg i början och det kändes som om handligen inte kom framåt alls. Jag läste nog halva boken med tankarna på annat håll men helt plötsligt så var jag fångad och slutet var spännande. Jim Kelly har ett bra språk men det räcker inte riktigt till.

~~~~~~

Bokfakta:
  • Bokförlag: Minataur
  • Utgivningsår: 2005
  • ISBN: 9185283134