söndag 19 oktober 2008

Mamma sa att jag var sjuk


Mamma sa att jag var sjuk - Julie Gregory
Julie Gregory överlevde Münchhausen by proxy, förmodligen den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel som är känd idag.
Från sin tidiga barndom blev Julie Gregory regelbundet röntgad, opererad och medicinerad i en fåfäng kamp mot sjukdomar som skapades i hennes mors fantasi.
Münchhausen by proxy (MBP) är världens hemligaste och farligaste form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner symtomen hos sitt barn därför att hon eftersträvar läkarnas uppmärksamhet.
Många MBP-barn dör men Julie inte bara överlevde, hon undkom sin mors dödsbringande galenskap och byggde upp en ny identitet som en levande, frisk ung kvinna.
Mamma sa att jag var sjuk är en originell, skrämmande, vacker och humoristisk berättelse om en familj som lever isolerad i en jättehusvagn, om deras vilda shoppingseanser, om vapenexercis i rädsla för omvärlden och om godtrogenhet hos medicinska och sociala befattningshavare.
Den visar också de band av kärlek och terror som håller Julies familj samman, och även den kärlek som gör ett barn villigt att offra sig själv för sin mammas lycka.
~~~~
Betyg: 5 av 5
Den här boken är så skrämmande att läsa att man bara vill gråta men samtidigt är det en humoristisk berättelse och man förstår ju vilket helvete det är att utsättas för något sånt här.
Absolut läsvärd!
~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag:Bra böcker AB
  • Utgivningsår: 2006
  • ISBN: 9170023611

1 kommentar:

Ango sa...

Den här boken är verkligen skrämmande, och jag är glad att inte den här tjejen gick samma öde till möte som så många andra barn, dvs att de hinner dö innan förälderns tillstånd uppmärksammas. En väldigt viktig bok om psykiska sjukdomar.

Kram
/Ango