onsdag 30 januari 2008

I lagens limo


I lagens limo - Michael Connelly
Michael Haller är en så kallad Lincoln Lawyer - han har kontoret på fickan, eller rättare sagt där han råkar befinna sig: i sin bil, en Lincoln av rymlig sedanmodell.
Han har ett par stycken, och en chaufför, en av alla de på samhällets botten som han försvarat, och som nu betalar av sin skuld.
Mickey Haller är ständigt på jakt efter nya lukrativa uppdrag för att ha råd med huset med utsikt över Los Angeles.
Så äntligen kommer jobbet han har väntat på: en rik klient som råkat riktigt i klistret, anklagad för våldtäkts- och mordförsök.
Haller ser ut att kunna kvittera ut en stor summa pengar när rättegången är över.
Han behöver bara bevisa att den anklagade är oskyldig.
Det är han bra på, men det här fallet leder honom in på allt farligare vägar, och rättvisans pris stiger ju närmare han kommer juryns avgörande: skyldig eller icke skyldig!
~~~~~~~~
Betyg: 5 av 5
Jag älskade böckerna om Harry Bosch och den här är precis lika bra.
Kanske lite seg i början men sen spänning rakt igenom!
~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Norstedts
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9113015885

Sängläge



Sängläge - Sarah Bilston


Quinn är en ung, smart och ambitiös advokat i New York.
Hon har bockat av de flesta punkterna i Den moderna kvinnans måsten före trettio, till och med graviditeten går lekande lätt.
Men nej! I vecka 27 tillstöter komplikationer och hon blir ordinerad sängläge.
Quinn måste hålla sig stilla, helst sängliggande, under de tre månader som återstår tills hon ska föda.
Vad ska hon göra för att inte bli tokig, hon som aldrig tidigare haft ett tomt blad i sin kalender?Quinn plågas av ensamhet och tristess.
Hennes man prioriterar sin egen juristkarriär och syns knappt till, så hon får gott om tid att fundera både över sitt äktenskap och andra relationer.
Varför drabbar hon, en vuxen, framgångsrik advokat, ständigt samman med sin mor och förlorar varje gång?
Varför är hon så hård mot sina systrar?
Från sitt sängläge gör Quinn nya bekantskaper och erfarenheter som hon aldrig skulle ha gjort på advokatkontoret nu vet hon mer om vad hon vill få ut av sitt liv, och vad hon önskar för det växande lilla livet inuti henne.

~~~~~~~~
Betyg: 2 av 5
Roande, lättläst och ganska hög igenkänningsfaktor. Läst och glömd.
~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Pocketförlaget
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 918562537X

onsdag 23 januari 2008

Rovdjuret



Rovdjuret - Patricia Cornwell

Florida befolkas av rovdjur: djur som trivs på varma och fuktiga platser, men det kan också vara människor som stryker omkring i de luftkonditionerade köpcentren.
Oavsett om de är människor eller djur får de doktor Kay Scarpetta att göra det hon är bäst på: att få de döda att tala.
Samtidigt i det kyliga Boston jobbar rättspsykiater Bentley Weston med ett hemligt projekt som involverar redan dömda brottslingar.
Det visar sig emellertid att en av dem har begått långt fler mord än han dömts för.
Projektet gör Scarpetta djupt oroad, liksom hennes systerdotter Lucy, som ägnar för mycket av sitt liv åt att hänga på barer i hopp om att bli uppraggad av den rätta.
Rättsmedicinska Institutet kallas så in för att assistera vid ett fall där man hittat kvarlevorna av en ung kvinna i Massachusetts.
Hon har blivit sexuellt utnyttjad och torterad. Hennes kropp är tatuerad med handavtryck... samma sorts handavtryck som Lucy sett på kroppen på sin senaste nattliga vän...
Under tiden håller Scarpetta och Marino på med en undersökning av en försvunnen familj i Florida.
En granne har vänt sig direkt till dem då hon inte tyckte att den lokala polisen tog försvinnandet på allvar. Undersökningen visar tecken på att familjen inte försvunnit snarare förts bort.
Efter ett tag inser de att grannen som slog larm inte var den han utgav sig för att vara.
Det hela är en komplott där någon bevakar deras steg.

~~~~~~~~~
Betyg 5 av 5
Grymt spännande, rått och bara så bra.
Den här boken är det sträckläsningsvarning på, jag blev fångad direkt och fick tvinga mig ifrån den på kvällarna.
~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Norstedts
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9113016172

torsdag 17 januari 2008

Tyskungen


Tyskungen - Camilla Läckberg

Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet?
Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som den äldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka.
Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet.
Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen.
Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar.
Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen?
Vem eller vilka var beredda att döda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?

~~~~~~~~
Betyg: 5 av 5
Kanonbra bok! Innehåller allt man kan kräva av en bra deckare. Men det är riktigt sorgligt att läsa om hur Ericas mamma blev berövad möjigheten till kärlek och lycka i livet. Och roliga inslag om livet som småbarnsförälder som man känner igen sig i.
Jag undrar när nästa bok kommer??

~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Bokförlaget Forum
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9137129953

lördag 12 januari 2008

Snabba cash


Snabba cash - Jens Lapidus

JW är Stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Han gör vad som helst för att nå dit han vill.
Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Ingen kan k-branschen bättre än han.
Mrado sköter indrivning åt bossen Radovan. Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt långt borta.

Den kriminella världens egen logik för de tre samman, och det kan bara sluta på ett sätt: en kamp om liv och död. Och varför, egentligen? För snabba cash.

~~~~~~~~~~
Betyg: 3 av 5
Jag tyckte boken var bra. Jag tänkte flera gånger "är det verkligen så här??" och det är det säkert, mer eller mindre.
Det som drar ner mitt betyg är språket. Inte att författaren använder slang utan för konstiga meningsbyggnader.
Jag läste det fort och den är ändå på nästan 500 sidor! Helt klart värd att läsa.

~~~~~~~~~~
Bokfakta:

  • Bokförlag: Månpocket
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9170014531

torsdag 3 januari 2008

Bitterfittan


Bitterfittan - Maria Sveland

En ful januarimorgon sitter Sara på ett plan till tönt-Teneriffa för en veckas tankepaus. Hon har nämligen insett att hon är bitter trots att hon bara är 30 år. En riktig bitterfitta faktiskt. Det var inte meningen att det skulle bli så här, hon drömde ju bara om kärleken som alla andra. Men nu sitter hon och tänker på alla oförätter som någonsin begåtts mot henne. Tänker på hur lurad hon är av kärleksmyten. Den som får oss att vilja bilda familj. Tänker på alla kvinnor hon känner som, liksom hon, dräneras på energi i familjehelvetet. Ett arv i rakt nedstigande led, från sin rastlösa mammas diskande eksemhänder till Saras nervösa duktighetskomplex.

~~~~~~~~~~~~
Betyg: 4 av 5

Man får sig en tankeställare om jämnlikheten.. rolig, deprimerande, lättläst och tankvärt. Klart värd att läsa. Jag känner (tyvärr!!) igen mig i en del saker alltför väl.

~~~~~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Norstedts
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 911301658X

onsdag 2 januari 2008

Boklista 2008 - Mål

Även jag tänkte skriva en lista över alla böcker jag läser under 2008.
Min vän Enannan har som mål att läsa 52 böcker och jag sätter samma mål.
Jag har redan läst 1 1/2 ;-)

Pojke försvunnen


Pojke försvunnen - Anna Jansson

Underliga ting sker på Katthamra gård. Amiral Hägg går sin vakt klockan fyra på morgonen vare sig han är levande eller död. I skogen med de förvridna träden kan man gå vilse för att klockan stannar och kompassen slutar att fungera. Det kan bero på Bysen eller på De små under jorden. På sådana saker och på den tyska minsveparen Albatross, tänker Andreas Nilsson ,9 år, när han cyklar från kyrkogården med en stulen dödskalle fastklämd på sin pakethållare. Tillsammans med sin bror har han upptäckt en hemlighet vars konsekvenser ingen kan ana... Charlotta Nilsson, Andreas mamma, känner en ständig oro för sina barn, oavbrutet söker hon upp läkare för att få veta att de inte bär på någon dödlig sjukdom. Symptomen är många. Andreas har oförklarliga blåmärken och feber, Amanda andas inte som hon ska. Är Charlottas oro befogad eller är hennes ständiga kontakt med vården en sjuk hjärnas rop på hjälp? Är det rent av så att hon gör sina barn sjuka? Andreas äldre bror ligger begravd på Östergarns kyrkogård. Den verkliga dödsorsaken blev egentligen aldrig klarlagd. Strax före midsommar får polisen på Gotland in en anmälan om att Andreas Nilsson försvunnit från en fest i Herrviks fiskeläge. Sökandet efter den försvunne pojken för polisen till grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. Där har skolbarn i alla tider ristat sina namn. och kriminalinspektör Maria Wern en upptäckt: två namn med ett hjärta omkring. Gammal kärlek rostar aldrig, eller är det precis det den gör?

~~~~~~~~~~
Betyg: 5 av 5

Innehåller det jag kräver av en bra deckare; mord, sorg, glädje, en aning kärlek och spänning.
Suveränt skriven!

~~~~~~~~~~
Bokfakta:
  • Bokförlag: Norstedts
  • Utgivningsår: 2007
  • ISBN: 9113017187

Mina hemligheter


Mina hemligheter - Sohie Kinsella

Tänk dig att någon skulle få reda på dina innersta tankar. En fullständig främling. En person som du sedan möter i ett annat sammanhang ...Emma Corrigan är en helt vanlig tjej. Hon drömmer om att avancera på jobbet, få roligare arbetsuppgifter, högre lön och status. Och så har hon sina hemligheter. Hur hon blev av med oskulden, att hon förfalskat sitt mattebetyg och att hennes stringtrosor är väldigt obekväma. Inga uppgifter som hon vill dela med någon annan, men ödet vill annorlunda.

~~~~~~~~~~
Betyg: 4 av 5

Jag är ju svag för Chic lit böcker och den är är rolig och lättläst. Kanske inte så intellektuellt stimulerande men jag sträckläste den ;-)

~~~~~~~~~~
Bokfakta:

  • Bokförlag: Damm förlag AB
  • Utgivningsår: 2006
  • ISBN: 917130679X